torsdag 19. mai 2011

Netanyahus påsketale

Vi er ikke her på slump
(Tel Aviv 14. april 2011):
-Det finnes en Gud i himmelen. Og vi har ikke bare fått manna fra himmelen, men nå får vi også gass i havet.
  -Dere vet at striden for Israel er rett. Rundt oss er det jordskjelv fra Pakistan til Marokko. Men jeg vet at i området er det på alle måter én stabil stat.
  -Også vi trenger å styrke forbindelsen til våre rettigheter, vårt folk og tradisjon. Vi er jo ikke her på slump. Dette har alltid vært våre forfedres land. Det er viktig at vi kobler det sammen med Bibelen og besøker de bibelske steder. Vi har gått ut fra slaveriet og til friheten. Dette er vårt land og hjem, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu i sin påsketale.

Torsdag kveld den 14. april kom rundt tusen Likud-medlemmer til Tel Aviv for å ønske hverandre «chagsameach» (god høytid) og å høre på statsminister Benjamin Netanyahus påsketale.

-De seneste to årene har vi utrettet mye. Vi svarer våre fiender. Jeg vet at Israels forsvar gjør mye, spesielt de seneste ukene. Vi kan ikke tolerere at det skytes mot busser, eller at våre borgere i sør, sentrale eller i nordlige deler skal overnatte i bomberom. Vårt svar må komme fort og sterkt. Vi har også fått «skipat barzel» (Iron Dome - jernhvelvingen) som skal kunne sikte og skyte ned Kassam-raketter fra Gaza.
  -Om noen dager kommer vi alle til å si at «i hver generasjon står fienden opp for å tilintetgjøre oss, men Den Allmektige redder oss fra deres hånd», sa Netanyahu med referanse til et stykke som leses fra påskehaggada under sedermåltidet.
  -Det fantes generasjoner som ikke kunne stå imot fienden, men i vår generasjon kan vi det. Vi har en armé, men den koster penger. Også Israel er under den globale økonomiske krisen. Men det seneste året har vi skapt over tusen arbeidsplasser. Vi hilser finansminister Yuval Steinitz og hans medarbeidere for det gode arbeidet, sa Netanyahu.
  -Det er et bra transportnett i landet, og vi skal se til at toget kommer helt ned til Eilat.
  -Når det gjelder den økonomiske og sosiale situasjonen, så investerer vi mye i utdanning. Utdanningsminister Gideon Sa'ar gjør mye. Det er store forandringer og reformer i skolesystemet. Man satser på datautdanning og historiekunnskap om våre røtter og forbindelsen til landet. Resultatene er bedre hos elevene. Man taler om «garnor», (intelligente mennesker) som flyr fra landet, men vi henter dem tilbake.
  -Vi har også økt budsjettet for de eldre og holocaust-overlevende. Videre har vi satt inn flere senger på sykehusene.
  -De illegale arbeiderne som kommer inn, er en fare for Israel som en jødisk stat. Vi bygger (gjerde) for å stoppe mengdene som kommer inn. Vi må se til at Israel har en jødisk og demokratisk identitet.
  Angående de fredspolitiske spørsmål trakk Netanyahu opp to prinsipper. Det første var at palestina-araberne må erkjenne Israel som en jødisk stat. Det andre er sikkerhet.
  -I de nærmeste to årene kommer Israel til å stå overfor mange utfordringer, sa Netanyahu.
  Han fortalte også at han i mai er innbudt til å tale i Kongressen i USA, noe han satte meget stor pris på. Dette er andre gang han er innbudt.
  -Første gang var for 15 år siden, og da sa jeg at den største trusselen for Israel og hele menneskeheten er Iran. Da var det mange som hevet øyenbrynene, men i dag forstår alle dette. Denne gang skal jeg tale om dette igjen. Når det gjelder «shalom» (fred), så vil vi ikke ha fred på papiret.
  Han ønsket alle sammen en gledelig kosher påske, takket alle lederne og alle deltakerne for alt de gjør. Og Netanyahu gjorde oppmerksom på at de ikke har tapt en eneste avstemning i Knesset.
  -Dere bevarer ilden, gløden og verdiene, sa Netanyahu til tilhørerne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar